Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

IMG 20200307 115117 BURST001 COVER resized 20200328 112114842588

S r e t a n U s k r s !

Ovim putem čestitam i želim Sretan i blagoslovljen Uskrs svima vjernicima katolicima koji budu našli ovaj tekst na web stranici župa Nove Vasi i Tara. Ove godine zbog epidemije korona virusa na žalost neće biti svečane proslave Uskrsa u našim crkvama, osobito duhovne a to je da će biti bez uskrsne ispovijedi, pričesti i svete mise. Prema uputama biskupa treba učiniti savršeno kajanje koje isto daje oproštenje grijeha s time da se nakon pandemije učini sakramentalna sveta ispovijed. Savršeno kajanje je kajanje iz ljubavi prema Bogu a nesavršeno kajanje je iz straha od Božje kazne. Jedno i drugo kajanje je valjano. Svetu misu po preporukama biskupa možete pratiti preko naših medija radija i televizije. Također se kod mise preko medija može duhovno primiti Sveta pričest. Zato je najvažnija čvrsta vjera u Isusovu nazočnost u posvećenoj hostiji i jaka čežnja duhovno ga primiti kao duhovno jelo. Sv. Alfonz Liguori savjetuje kako tada moliti: „Moj Isuse, čvrsto vjerujem da si nazočan u Presvetom Sakramentu. Ljubim te iznad svega i čeznem postati s Tobom jedno. Budući da te sada ne mogu primiti u svetoj pričesti, molim Te da dođeš barem na duhovan način u moje srce…Sada si došao i primam Te u svoj zagrljaj i sjedinjujem se posve s Tobom. Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe.“

Tjelesnu proslavu možete osmisliti sami u svojim obiteljima. Tako na primjer moći ćete u obiteljima sami blagosloviti hranu tako da se zajedno pomolite prije jela i da otac ili majka blagoslove jelo sa svetom vodom. Mislim da treba svakako osim redovitih molitava moliti a i pjevati „Kraljice neba“. Padre Pio je preporučivao u teškim vremenima molitvu krunice i posvetu Prečistom Srcu Marijinu.


Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije

u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

           

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb, 19. ožujka 2020.


zupna putovanja 05

                           Krštenje u novim okolnostima 

Zbog pandemije korona virusa sakramenat krštenja će se vršiti kao prije pojave pandemije. U trenutnoj situaciji priprava i krštenje se obavlja u  vlastitoj župi. Kada bude opet normalna situacija onda će se vršiti priprava u Poreču.

    Važno: Oni roditelji koji su namjeravali krstiti a nisu mogli zbog pandemije trebaju se ponovno dogovoriti za novi termin!

        Ovo su preporuke od Biskupije za sakramente vjenčanja i krštenja.

Sakramenti vjenčanja i krštenja i drugo odvija se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ukoliko se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporuča se da nose maske, dok fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelj izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru. Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

    U vrijeme pandemije dolje niže nije više na snazi!      

Susret roditelja i kumova novokrštenika biti će u zadnju srijedu u mjesecu u 19,00 sati (po ljetnom vremenu u 20,00 sati)  u Župnoj dvorani (Eufrazijeva 22).

Krštenje treba najaviti ili dogovoriti najkasnije mjesec dana prije termina krštenja.

Roditelji novokrštenika neka se jave u župni ured i ponesu sa sobom kopiju Izvoda iz Matične knjige rođenih djeteta - novokrštenika i za kumove Posvjedočenje ili Izjavu prigodom kumovanjaPosvjedočenje ili Izjavu izdaje župnik župe gdje kum, odnosno kuma stanuje.

Ukoliko roditelji novokrštenika nisu crkveno vjenčani, najtoplije se preporučuje da to obave prije krštenja djeteta ili uz samo krštenje djeteta.

Ukoliko, zbog opravdanog razloga, roditelji žele krstiti dijete izvan vlastite župe, nakon završene pripreme i prikupljenih dokumenata (kopija Izvoda iz Matične knjige rođenihPosvjedočanje ili Izjava prigodom kumovanja) dobiti će Suglasnost za krštenje djeteta izvan vlastite župe. Termin krštenja neka dogovore sa župnikom župe gdje namjeravaju krstiti. Taj datum krštenja neka se ne planira prije termina pripreme za krštenje.


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.