Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

SAM 0716 3

          Životopis Sv. Roka

Sv. Rok rođen je 1295 u Montepelliru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi pretci su se borili za oslobođenje Svete zemlje od islamskih osvajača. On je izmoljen od roditelja koji su se zavjetovali i tako ga izmolili. Sa 20 godina je ostao bez roditelja. Tada je sva svoja dobra prodao i razdijelio siromasima, poput Sv. Antuna opata. Potom se uputio na hodočašće u Rim.

Zaustavlja se u Aquapendenteu u kojem je harala kuga te se odmah uključuje u dvorenje okuženih bolesnika. Predaja kaže da su se tada u Aquapendenteu dogodila i neka čudesna ozdravljenja. Potom odlazi u Piacenzu gdje je i sam obolio od kuge pa su ga građani Piacenze prognali te se sklanja u šumu, a pobožna predaja kaže da mu je njegov pas svakog dana donosio kruh kako bi mogao preživjeti. Rok je čudom ozdravio te se vratio u rodni grad Montepellier gdje ga građani nisu prepoznali te ga bacili u tamnicu gdje je nakon pet godina tamnovanja u zatvoru umro.

Na njegovu se odru prema predaji pojavio zapis: „Svi koji obole od kuge i zaištu pomoć sv. Roka, sluge Božjega bit će iscijeljeni.“ Svečevo tijelo je kasnije preneseno u velebnu crkvu koju su Mlečani sagradili njemu u čast. Posebno obilježje Sv Roka je da on zadiže haljinu i pokazuje ranu na nozi. Mole mu se vjernici s raznim otvorenim ranama na nogama. Danas više nema bolesti kuge ali ima sve više novih bolesti u kojima se mnogi preporučuju u zagovor Sv. Roka.

Molitva Sv. Roku protiv zaraznih bolesti

O, Bože Spasitelju – Isuse Kriste, Ti si u svojoj punoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti

Svetog Roka postavio za moćnog zaštitnika protiv zaraznih bolesti i preko njega udijelio obilje

blagoslova bližnjima u tjeskobi.

Zbog njegovih zasluga smiluj se nama, kad je naše zdravlje ugroženo i kad nas strah od smrti

obuhvati. Odvrati anđela smrti da imamo vremena za kajanje, jer Ti ne želiš smrt grešnika,

nego da se obrati i živi. Amen.

Gospodine, priteci mi u pomoć.

Jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože.

Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj.

Gospodine ne odugovlači dalje.

Sv. Roko, moli za nas.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.