Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

crkva sv rok 2

Mjesto Nova Vas se nalazi četiri kilometara sjeverno-istočno od Poreča. Dočim župu čine mjesta: Antonci, Barbići, Bašarinka, Blagdanići, Brčići, Cancini, Dekovići, Gedići Kosinožići Kukci, Mihatovići, Nova Vas, Rošini, Stancija Vodopija, Stranići i Vržnaveri.

Popis stanovništva iz 2011. godine donosi sljedeće podatke o broju stanovnika; Antonci: 164, Bašarinka: 90, Blagdanići: 15, Brčići: 163, Cancini: 158, Dekovići: 45, Gedići: 97, Kosinožići: 99, Mihatovići: 122, Nova Vas: 480, Rošini: 186, Stancija Vodopija: 116, Stranići: 177 i Vržnaveri: 76.

Sveukupni broj stanovnika iznosi: 2488.


            

       Molitva Sv. Roku protiv zaraznih bolesti  

  

O, Bože Spasitelju – Isuse Kriste, Ti si u svojoj punoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti

Svetog Roka postavio za moćnog zaštitnika protiv zaraznih bolesti i preko njega udijelio obilje

blagoslova bližnjima u tjeskobi.

Zbog njegovih zasluga smiluj se nama, kad je naše zdravlje ugroženo i kad nas strah od smrti

obuhvati. Odvrati anđela smrti da imamo vremena za kajanje, jer Ti ne želiš smrt grešnika,

nego da se obrati i živi. Amen.

Gospodine, priteci mi u pomoć.

Jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože.

Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj.

Gospodine ne odugovlači dalje.

Sv. Roko, moli za nas.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

         

Životopis Sv. RokaIMG 20190103 161141 2

Sv. Rok rođen je 1295 u Montepelliru u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof a njegovi pretci su se borili za oslobođenje Svete zemlje od islamskih osvajača. On je izmoljen od roditelja koji su se zavjetovali i tako ga izmolili. Sa 20 godina je ostao bez roditelja. Tada je sva svoja dobra prodao i razdijelio siromasima, poput Sv. Antuna opata. Potom se uputio na hodočašće u Rim.


Župna crkva Svetog Roka prz.

Sadašnja crkva je sagrađena 1853. godine na mjestu prijašnje iz XVI stoljeća koja je bila posvećena Svetom Antunu opatu, a posvećena 16.8.1854. godine od biskupa Peteania. Kroz povijest crkva je više puta obnavljana, a posljednji put je obnovljena 2009. godine. Uz crkvu je sagrađen zvonik visine 22 metra u kojem se nalaze 2 elektrificirana zvona. Veće zvono promjera 80 cm a visine s krunom 84 cm, težina mu je 270 kg. a glasa H. Manje zvono je 70 x 70 cm. Na zvoniku se nalazi sat sa klasičnim mehanizmom koji je neispravan, ali sat namjesto toga radi na struju.

Crkva je jednobrodna, neoromaničkog sloga, vanjskih dimenzija 27 x 12 metara. U crkvi se nalaze tri oltara: glavni oltar s kamenim kipovima Sv. Maura i Sv Eleuterija, oltar Sv. Antuna opata, i oltar Majke Božje Karmelske. Na oltaru Sv. Antuna opata nalazi se i njegov kip izrađen od drveta, a na oltaru Majke Božje Karmelske osim kipa Gospe s djetetom, nalaze i manji drveni kipovi Sv. Petra i Sv. Sebastijana. U lađi crkve s desne strane u kutu nalazi se drveni kip Sv. Roka a s lijeve strane kip Sv. Antuna padovanskog. Na svodu u svetištu crkve nalazi se slika Sv. Roka, a na svodu lađe crkve nalazi se slika Majke Božje.


Podkategorije

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.