Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

crkva sv rok 2

 

Sveti Jeronim - prigodom 1600. godišnjice smrti

Ime Hieronymus je latinskog porijekla a znači „sveto ime“. Na francuskom imamo Jerome, na talijanskom Geronimo i Girolamo a na hrvarskom Jeronim, Jerko, i Jere. Rođen je u dalmatinskom gradiću Stridonu oko 347. godine a umro u Betlehemu 30. rujna 420. godine. Nije danas poznato gdje se nalazio gradić Stridon. Neki smatraju da je to Štrigova u Međimurju a neki da je Zrenj u Istri, ili neko drugo mjesto, a radi se svakako o tadašnjoj rimskoj pokrajini Dalmaciji.

Jeronim je primio sakrament krštenja od pape Liberija u svojoj devetnaestoj godini života. U to vrijeme su se uglavnom krstili odrasli, što je bilo razumljivo jer je kršćanstvo 313. godine dobilo slobodu a 380. godine postaje jedinom vjerom u rimskom carstvu i tada su mnogi odrasli nakon odluke primali krštenje. Tada je prvi put primio i Svetu pričest i po njegovu sjećanju kaže: „Možda prvi put otkako se sjeća, potekoše mu suze niz lice“

DSC 0074 2

Sv. Jeronim je mnogo putovao. Tako je otišao na naukovanje u Rim, gdje je proučavao povijest, stare klasike i usavršavao se u retorici i učio strane jezike od kojih su mu kasnije najviše bili potrebni hebrejski i grčki jezik. Kao mlada osoba oduševljava se za isposnički život te odlazi u pustinju u blizini Antiohije. Radi nekih razmirica među monasima Jeronim odlazi u Antiohiju gdje je zaređen za svećenika, gdje se je s velikim žarom posvetio prijevodu Svetoga pisma. Nedugo zatim ga papa Damaz I. u 35. godini života poziva u Rim gdje je postavljen za tajnika i savjetnika papi. U Rimu nije dugo ostao zbog svoga naglog karaktera i žestokog temperamenta je stekao neprijatelje. Odlazi opet u Antiohiju nakratko i potom odlazi u Betlehem gdje je ostao do svoje smrti.

Ono što je posebnost za Jeronima je da se bavio pisanjem i prevođenjem. Na latinski je preveo Bibliju iz hebrejskog i grčkog jezika. Taj prijevod poznat je kao „Vulgata“ (općeraširena). Latinski vulgus znači puk, najširi slojevi. Taj prvi prijevod Biblije je je kao predložak za kasnije najprevođeniju knjigu u povijesti. Sveti Jeronim je imao veliku inteligenciju i pamćenje, tako da je primjerice „Knjigu o Juditi“ preveo u jednoj noći, a „Knjigu o Tobiji“ u jednom danu.

Sv. Jeronim i lav

Legenda kazuje kako je jednog dana kada je Jeronim bio ispred samostana zajedno sa subraćom redovnicima, došao lav koji je izgledao kao bolestan. Dok su se njegova subraća posakrivala i razbježala, Jeronim je pošao ususret lavu i pozdravio ga srdačno kao gosta. Tada mu je lav pružio za pozdrav jednu šapu, koja je očito bila ranjena. Tada je on pozvao braću redovnike neka slobodno dođu i rekao im da operu ranjenu šapu i da je previju. Dvojica najhrabrijih učiniše to, dok je Jeronim milovao lava po grivi. Prema kazivanju ove legende lav je ostao kod redovnika u samostanu i dobio je posao da čuva jednog magarca na paši. Jednoga dana lav je čuvajući magarca zaspao i baš tada su naišli trgovci s devama koji su ukrali magarca. Kada je lav došao navečer u samostan bez magarca braća su zaključila da je lav sigurno pojeo magarca pa mu nisu ništa dali za večeru. Kad su to dojavili Jeronimu on je naredio da lavu daju uobičajenu večeru i da ne sude bez da znaju što se zapravo dogodilo. Za kaznu lav je od tada morao nositi iz šume drva koje je prije nosio magarac. Lav je stalno motrio hoće li možda pronaći svoga druga magarca, što mu se posrećilo kada se je karavana koja je ukrala magarca vraćala s natovarenim devama a na čelu s natovarenim magarcem. Lav je prepoznao da se radi o magarcu za kojega je bio krivo optužen da ga je pojeo, te je potrčao ričući. Pratioci karavane se razbježali od straha na sve strane, dok su se lav i magarac radosno pozdravili na svoj način. Tada je lav utjerao u samostan karavanu, sav sretan što je tada uvjerio subraću da su ga nedužna okrivili za magarca. Ljudi koji su ukrali magarca došli su kod Jeronima i priznali da su oni ukrali magarca. Jeronim im je oprostio i rekao da više nikada ne ukradu nešto što je nečije vlasništvo. Kao zadovoljštinu za krađu dadoše polovicu svoje robe samostanu.

Sveti Jeronim se prikazuje kao isposnik, starac u pećini ili pustinji, često u molitvi i pisanju. Nerijetko se prikazuje pokorničkim udaranjem kamenom o prsa, uz molitvu za oprost grijeha navodno spominjući se zavičaja: „Parce mihi, Domine, quia Dalmata sum“ ( Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac). Rjeđe se prikazuje u grimiznim haljinama i crvenim šeširom (kardinalska odjeća) uz kojega se nalazi lav. Tako se naš kip Sv. Jeronima prikazuje u kardinalskoj odjeći, što je sigurno zbog toga da je kroz nekoliko godine bio tajnik i savjetnik pape Damaza I.

Sv. Jeronim i Hrvati

Prema predaji Sv. Jeronim je jedno kratko vrijeme živio u jednoj špilji na Marjanu, što nije nemoguće jer su tamo stoljećima obitavali pustinjaci, a i danas postoji crkva Sv. Jeronima na Marjanu. U hrvatskoj kulturnoj tradiciji on je smatran Dalmatincem i Hrvatom. Također neki smatraju da je Jeronim začetnik glagoljskoga pisma i glagoljice i da je to pismo nazivano i Jeronimovim pismom. Tako papa Inocent IV potvrđuje u 13. stoljeću uporabu narodnog jezika u bogoslužju „gdje god postoji taj običaj“, a to su pokrajine Dalmacija, Hrvatska, Istra, Hum i Bosna. Papa navodi da svoje pismo imaju od Jeronima te ga nazivaju Jeronimovim, a što i on čini. Otac hrvatske književnosti Marko Marulić je napisao je knjigu: „Život Sv. Jeronima“, kao svom sunarodnjaku gdje kaže da je Jeronim njegov a on Jeronimov.

Crkva Sv. Jeronima u Novoj Vasi

sv jeronim  Crkva je građena u gotičkom stilu. Nema podataka kada je sagrađena. Vizitator, biskup Padove Augustin Valier, zapisao je povodom vizitacije 2. siječnja 1580.g. Župna crkva Sv. Jeronima ima dva zvona. Prozori su bez stakala. Sve je priprosto, čak i pod. U samoj crkvi uz svetohranište postoji i krstionica. Dva su oltara: svetog Jeronima i mali svetoga Roka uz koji je vezana bratovština svetoga Roka. Kasniji izvještaji navode da je u Novoj Vasi bilo više bratovština (4) koje su imale svoje oltare u crkvi. Godine 1600. godine još se crkva na groblju naziva župnom, a uskoro više ne nego crkva svetoga Roka koja se počela graditi 1580. godine, koja se nalazila na mjestu današnje župne crkve. Sadašnja župna crkva Sv. Roka je sagrađena 1853. g.   Budući da je crkva Sv. Jeronima na groblju, trebalo bi misiti kroz kvaterne nedjelje i na blagdan Sv. Jeronima, što je trenutno upitno zbog pandemije korona virusa.

Neke izreke i pouke Sv. Jeronima

Stvoreni po obličju i prilici Božjoj, svojom krivicom navlačimo na se mnoga obličja. Pa kao što na pozornici u teatru jedan isti glumac sad snažan predstavlja Herkula, sad mekušac pretvara se u Veneru, sad drhtav u Cibelu, tako i mi koliko grijeha imamo toliko obraza ne sebi nosimo.

U mome zavičaju – gdje prostačka neuljudnost jest domorodna – trbuh je Bog, i živi se bez ikakve brige za svoju budućnost; svetiji je onaj koji je bogatiji.

Mnoštvo je uvijek prevrtljivo i ne ostaje u započetoj nakani. Poput valova i raznolikog vjetra vuče se amo i tamo. Onoga koga sada časti i koga štuje kao proroka, kasnije protiv njega viče: toga „raspni, raspni“.

Najviše vrijedi vjera koja djeluje po ljubavi. Primjer vjere koja djeluje po ljubavi pruža ona raspuštenica koja je Gospodina i dok je sjedio u farizejevoj kući , suzama oprala noge, kosom ih osušila i pomasti namazala.

Usteži jezik od ogovaranja. Budi na oprezu u govorenju svome i znaj da sve što kažeš o drugome, tvoja te savjest osuđuje i sam se nalaziš u onome čim si drugoga korio.

Još nije početak, a već je kraj života. To prije znaš što su suze nego li smijeh, to prije osjetiš cvil negoli veselje.

Neobično je da ima puno zapisanoga gradiva koje se odnose na Sv. Jeronima. Nije bilo lako izdvojiti ono što je najvažnije u odnosu na njega. Ja sam iznio ono što sam smatrao da je važno izdvojiti kako bi se čitatelji barem malo upoznali sa crkvenim naučiteljem Sv. Jeronimom prigodom 1600. obljetnice njegove smrti. (Nova Vas: 11.9.2020. I.Princ, župnik)

 

"Mir vama" – razmišljanje na drugu vazmenu nedjelju

(Nedjelja Božjega milosrđa)

„Mir vama“ nije samo pozdrav apostolima nego i dar Uskrsloga. Apostoli su nakon Velikog petka doživjeli veliki stres i zato su u strahu od Židova bili zatvoreni bojeći se da ne bi i oni doživjeli kao Isusovi učenici istu sudbinu kao i njihov Učitelj. Zato se Uskrsli Spasitelj navečer prvoga dana u tjednu ukazuje tako što ulazi iako su vrata bila zatvorena kako bi prestrašenim apostolima donio mir u njihovoj tjeskobi i strahu zbog svega što su tada proživljavali. Današnji odlomak evanđelja ističe kako apostol Toma zvani blizanac nije bio nazočan kod ukazanja i smatrao je da to nije istina što su mu ostali učenici svjedočili da su se susreli s Uskrslim Gospodinom i da neće vjerovati dok god ne opipa rane na Isusovim tijelu. Nakon osam dana Isus se opet ukazuje apostolima koji su se zatvorili u kući s time da je tada bio i Toma prisutan i kojega je Uskrsli pozvao da dodirne njegove rane s porukom: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran“ Tada je Toma shvatio da su ostali učenici bili u pravu kada su mu govorili o Isusovu ukazanju na dan Uskrsa uvečer. Tada je Toma rekao: Gospodin moj i Bog moj.“ Isus je odgovorio Tomi: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

Kroz Ivanovo evanđelje se provlači tema vjere i nevjere. Tako i današnji odlomak govori „da je Isus Krist, Sin Božji“ i da po njemu imamo život u njegovu imenu. Tu se ne misli na zemaljski život, makar ni on nije isključen nego se misli na vječni život koji se postiže vjerom ili još više životom po vjeri. Zato u situaciji straha za život u ovoj korona epidemiji je možda teško ispovijedati i živjeti vjeru kako smo to činili do sada. Možda nam je vjera stavljena na kušnju više nego prije ove epidemije, zato razmišljajući o tome što je Isus rekao Tomi „blaženi koji ne vidješe a vjeruju“ mi trebamo isto dar Uskrsloga Spasitelja a to je mir.

Današnju II. Uskrsnu nedjelju po odluci pape Ivana Pavla II. Slavimo kao i nedjelju Božjega milosrđa. Sv. Faustina Kowalska koja je živjela u prvoj polovici 20. stoljeća imala je doživljaje susreta i razgovora s Isusom. Postoji mnoštvo poruka koje je Isus dao Svetoj Faustini. Evo što je rekao o molitvi krunice koju nazivamo Krunica Božjeg milosrđa a koju je Isus dao njoj: „Moja kćeri , daj mi duše. Znaj da je tvoja zadaća osvajati duše molitvom, žrtvom i ohrabrenjem za mene, pouzdavajući se u moje milosrđe. Moja kćeri, ja te želim poučiti kako žrtvom i molitvom trebaš spasavati duše. Molitvom i trpljenjem spasit ćeš više duša nego neki misionar poukama i propovijedima. Neprestano moli krunicu (Božjeg milosrđa) koju sam te naučio. Ma tko god je bude molio, doživjet će na smrtnom času moje veliko milosrđe. Svećenici će ga pružati grešnicima kao posljednje sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeliji grešnik – ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost mog beskrajnog milosrđa. Neshvatljive milosti podijelit ću onim dušama koje poklone povjerenje Božjem milosrđu. Svaku dušu koja moli tu krunicu branit ću u času smrti. I kad drugi tako mole kod umirućeg, primit će obećani oprost. Kad se ova molitva moli kod umirućeg, ublažuje se Božja srdžba i beskrajno milosrđe obuzima dušu. Dubine mojeg milosrđa pokreću se bolnim mukama mojeg Sina.“  Nova Vas, 19.4.2020.

Podatci o župi Nova Vas

Mjesto Nova Vas se nalazi četiri kilometara sjeverno-istočno od Poreča. Dočim župu čine mjesta: Antonci, Barbići, Bašarinka, Blagdanići, Brčići, Cancini, Dekovići, Gedići Kosinožići Kukci, Mihatovići, Nova Vas, Rošini, Stancija Vodopija, Stranići i Vržnaveri.

Popis stanovništva iz 2011. godine donosi sljedeće podatke o broju stanovnika; Antonci: 164, Bašarinka: 90, Blagdanići: 15, Brčići: 163, Cancini: 158, Dekovići: 45, Gedići: 97, Kosinožići: 99, Mihatovići: 122, Nova Vas: 480, Rošini: 186, Stancija Vodopija: 116, Stranići: 177 i Vržnaveri: 76.

Sveukupni broj stanovnika iznosi: 2488.

Ovi podatci su približno točni, s time da na području župe ima dosta ljudi koji imaju ovdje kuće i stanove a prijavljeni su negdje drugdje, i neki smatraju da na ovom području živi povremeno i do tri tisuće ljudi.

Većina radno sposobnog stanovništva radi u Poreču i okolnim turističkim objektima, trgovinama, poduzećima i slično a manji broj se bavi uzgojem vinove loze, maslina, povrća i žitarica.

U blizini Nove Vasi se nalazi jama „Baredine“ u kojoj postoje vrlo lijepi stalaktiti, stalagmiti i sigasti stupovi i sve više ima posjetilaca koji dolaze se diviti ljepoti ovoga fenomena prirode. Jama je duboka 150 metara, ima pet dvorana, a postojanje vode je utjecalo na život čovječje ribice, račića, kukaca i također šišmiša. Godine 1995. otvorena je za posjetitelje. Primjećuje se da svake godine sve više posjetitelja dolazi na razgledavanje ovog prirodnog fenomena.

U blizini jame Baredine nalazi se postav – izložba starih traktora koji su također u turističkoj ponudi ovoga mjesta.

Nova Vas kroz povijest

Ovo područje je bilo nastanjeno u prapovijesti, a u antičko doba bilo je u sastavu parentinskog agera. U neposrednoj blizini ostatka stambene zgrade bogatog rimskog latifundija (villa rustica), nedaleko Vlaškog puta nalazi se mjesto Nova Vas. Vlaški put je bila cesta od Červara preko Bačve do središnje Istre.

Prema legendi u neposrednoj blizini Nove Vasi postojalo je rimsko naselje koje je sravnao sa zemljom hunski vođa Atila u svom ratnom pohodu na Rim. Staro srednjovjekovno naselje je bilo vjerojatno uz gotičku crkvu Sv. Jeronima.

Prava povijest današnje Nove Vasi započinje 1535. godine, kada je mletačka vlast na ovo područje naselila izbjeglice iz Dalmacije koji su bježali pred Turcima. Od toga vremena i potječe naziv Nova Vas. Broj se kroz naredno razdoblje povećavao dolaskom novih izbjeglica iz Dalmacije i Bosne. Novodoseljeni stanovnici uglavnom Hrvati su pomalo bili izjednačeni s pravima i dužnostima sa starosjediocima.

Mjesto je tada potpalo pod jurisdikciju rašporskog kapetana. ( Rašpor kaštel u župi Lanišće, sjedište kapetana za cijelu Istru, koje je kasnije preneseno u Buzet, te je konačno služba prenesena na koparskog podestata. Mjestom je upravljao župan koji je imao pravo donositi i manje sudske presude (odluke).

U Novoj Vasi je kroz povijest bilo različitih vlasti, kao i u cijeloj Istri: Venecija, Austrija, Francuska, Italija, Jugoslavija te na kraju je došla u sastav Hrvatske, možemo reći danom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor proglasio Hrvatsku samostalnom i suverenom državom.

ivan princŽupnik

Ivan Princ, župnik

Tel. 052 421 004

Mobitel: 098 440 895

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.