Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

crkva sv rok 2

                  Preporuke iz Biskupije Porečke i Pulske za liturgijska slavlja u našim crkvama

 • Poruke u svezi sudjelovanja na vjerskim slavljima
 • Neka se suzdržavaju dolaska na vjerska slavlja i okupljanja u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova.
 • Neka se izbjegavaju odlasci na vjerska okupljanja i slavlja osobe koje su bile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su oboljele o koronavirusa.
 • Neka izbjegavaju odlazak na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, posebice onih koja uključuju veći broj prisutnih, starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.
 • Upute prilikom liturgijskuh slavlja

 

 • Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji ili čeka u redu za podjele pričesti.
 • Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebna udaljenost od dva metra jedno od drugih.
 • Ako je moguće organizirati, preporuča se da liturgijsko slavlje prenosi zvučnicima na prostoru ispred ulaza i oko crkve, tako da dio vjernika može pratiti izvan crkve.
 • Neka se u škropionice ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.
 • Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju Euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.
 • Neka se vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima, a djeci neka se ne stavlja križić tijekom pričesti.
 • Neka svećenik prije misnog slavlja dobro opere ruke, a neposredno prije početka dijeljenja svete pričesti neka upotrijebi dezinficiens za ruke na bazi alkohola.

                              Druge upute i preporuke od Biskupije Porečke i Pulske

  • Za ispovijed se preporuča prostor ( crkva, sakristija ili dvorana ) gdje je moguće ostvariti potrebno fizičko distanciranje.
  • Sakramenti vjenčanja i krštenja i drugo odvija se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ukoliko se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporuča se da nose maske, dok fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelj izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru. Malo dijete ne nosi masku zbog opasnost od gušenja.
  • Krizme koje su predviđene za mjesec svibanj odgađaju se do daljnjeg.
  • Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.
  • Pjevanje pjevačkog zbora i zajednice do daljnjega se izostavlja.
  • Neka se redovito provjetravaju crkve i druga molitvena mjesta.
  • Neka se primjenjuju mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja vjerskih prostora.
  • Neka se osiguraju punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima gdje se vjernici okupljaju.
  • Neka se vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve.

 

                

„Mir vama“ – razmišljanje na drugu vazmenu nedjelju

                                                          (Nedjelja Božjega milosrđa)                      

download „Mir vama“ nije samo pozdrav apostolima nego i dar Uskrsloga. Apostoli su nakon Velikog petka doživjeli veliki stres i zato su u strahu od Židova bili zatvoreni bojeći se da ne bi i oni doživjeli kao Isusovi učenici istu sudbinu kao i njihov Učitelj. Zato se Uskrsli Spasitelj navečer prvoga dana u tjednu ukazuje tako što ulazi iako su vrata bila zatvorena kako bi prestrašenim apostolima donio mir u njihovoj tjeskobi i strahu zbog svega što su tada proživljavali. Današnji odlomak evanđelja ističe kako apostol Toma zvani blizanac nije bio nazočan kod ukazanja i smatrao je da to nije istina što su mu ostali učenici svjedočili da su se susreli s Uskrslim Gospodinom i da neće vjerovati dok god ne opipa rane na Isusovim tijelu. Nakon osam dana Isus se opet ukazuje apostolima koji su se zatvorili u kući s time da je tada bio i Toma prisutan i kojega je Uskrsli pozvao da dodirne njegove rane s porukom: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran“ Tada je Toma shvatio da su ostali učenici bili u pravu kada su mu govorili o Isusovu ukazanju na dan Uskrsa uvečer. Tada je Toma rekao: Gospodin moj i Bog moj.“ Isus je odgovorio Tomi: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

   Kroz Ivanovo evanđelje se provlači tema vjere i nevjere. Tako i današnji odlomak govori „da je Isus Krist, Sin Božji“ i da po njemu imamo život u njegovu imenu. Tu se ne misli na zemaljski život, makar ni on nije isključen nego se misli na vječni život koji se postiže vjerom ili još više životom po vjeri. Zato u situaciji straha za život u ovoj korona epidemiji je možda teško ispovijedati i živjeti vjeru kako smo to činili do sada. Možda nam je vjera stavljena na kušnju više nego prije ove epidemije, zato razmišljajući o tome što je Isus rekao Tomi „blaženi koji ne vidješe a vjeruju“ mi trebamo isto dar Uskrsloga Spasitelja a to je mir.

Današnju II. Uskrsnu nedjelju po odluci pape Ivana Pavla II. Slavimo kao i nedjelju Božjega milosrđa. Sv. Faustina Kowalska koja je živjela u prvoj polovici 20. stoljeća imala je doživljaje susreta i razgovora s Isusom. Postoji mnoštvo poruka koje je Isus dao Svetoj Faustini. Evo što je rekao o molitvi krunice koju nazivamo Krunica Božjeg milosrđa a koju je Isus dao njoj: „Moja kćeri , daj mi duše. Znaj da je tvoja zadaća osvajati duše molitvom, žrtvom i ohrabrenjem za mene, pouzdavajući se u moje milosrđe. Moja kćeri, ja te želim poučiti kako žrtvom i molitvom trebaš spasavati duše. Molitvom i trpljenjem spasit ćeš više duša nego neki misionar poukama i propovijedima. Neprestano moli krunicu (Božjeg milosrđa) koju sam te naučio. Ma tko god je bude molio, doživjet će na smrtnom času moje veliko milosrđe. Svećenici će ga pružati grešnicima kao posljednje sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeliji grešnik – ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost mog beskrajnog milosrđa. Neshvatljive milosti podijelit ću onim dušama koje poklone povjerenje Božjem milosrđu. Svaku dušu koja moli tu krunicu branit ću u času smrti. I kad drugi tako mole kod umirućeg, primit će obećani oprost. Kad se ova molitva moli kod umirućeg, ublažuje se Božja srdžba i beskrajno milosrđe obuzima dušu. Dubine mojeg milosrđa pokreću se bolnim mukama mojeg Sina.“  Nova Vas, 19.4.2020.

                                  Podatci o župi Nova Vas

Mjesto Nova Vas se nalazi četiri kilometara sjeverno-istočno od Poreča. Dočim župu čine mjesta: Antonci, Barbići, Bašarinka, Blagdanići, Brčići, Cancini, Dekovići, Gedići Kosinožići Kukci, Mihatovići, Nova Vas, Rošini, Stancija Vodopija, Stranići i Vržnaveri.

Popis stanovništva iz 2011. godine donosi sljedeće podatke o broju stanovnika; Antonci: 164, Bašarinka: 90, Blagdanići: 15, Brčići: 163, Cancini: 158, Dekovići: 45, Gedići: 97, Kosinožići: 99, Mihatovići: 122, Nova Vas: 480, Rošini: 186, Stancija Vodopija: 116, Stranići: 177 i Vržnaveri: 76.

Sveukupni broj stanovnika iznosi: 2488.

 

Ovi podatci su približno točni, s time da na području župe ima dosta ljudi koji imaju ovdje kuće i stanove a prijavljeni su negdje drugdje, i neki smatraju da na ovom području živi povremeno i do tri tisuće ljudi.

Većina radno sposobnog stanovništva radi u Poreču i okolnim turističkim objektima, trgovinama, poduzećima i slično a manji broj se bavi uzgojem vinove loze, maslina, povrća i žitarica.

U blizini Nove Vasi se nalazi jama „Baredine“ u kojoj postoje vrlo lijepi stalaktiti, stalagmiti i sigasti stupovi i sve više ima posjetilaca koji dolaze se diviti ljepoti ovoga fenomena prirode. Jama je duboka 150 metara, ima pet dvorana, a postojanje vode je utjecalo na život čovječje ribice, račića, kukaca i također šišmiša. Godine 1995. otvorena je za posjetitelje. Primjećuje se da svake godine sve više posjetitelja dolazi na razgledavanje ovog prirodnog fenomena.

U blizini jame Baredine nalazi se postav – izložba starih traktora koji su također u turističkoj ponudi ovoga mjesta.

Nova Vas kroz povijest

Ovo područje je bilo nastanjeno u prapovijesti, a u antičko doba bilo je u sastavu parentinskog agera. U neposrednoj blizini ostatka stambene zgrade bogatog rimskog latifundija (villa rustica), nedaleko Vlaškog puta nalazi se mjesto Nova Vas. Vlaški put je bila cesta od Červara preko Bačve do središnje Istre.

Prema legendi u neposrednoj blizini Nove Vasi postojalo je rimsko naselje koje je sravnao sa zemljom hunski vođa Atila u svom ratnom pohodu na Rim. Staro srednjovjekovno naselje je bilo vjerojatno uz gotičku crkvu Sv. Jeronima.

Prava povijest današnje Nove Vasi započinje 1535. godine, kada je mletačka vlast na ovo područje naselila izbjeglice iz Dalmacije koji su bježali pred Turcima. Od toga vremena i potječe naziv Nova Vas. Broj se kroz naredno razdoblje povećavao dolaskom novih izbjeglica iz Dalmacije i Bosne. Novodoseljeni stanovnici uglavnom Hrvati su pomalo bili izjednačeni s pravima i dužnostima sa starosjediocima.

Mjesto je tada potpalo pod jurisdikciju rašporskog kapetana. ( Rašpor kaštel u župi Lanišće, sjedište kapetana za cijelu Istru, koje je kasnije preneseno u Buzet, te je konačno služba prenesena na koparskog podestata. Mjestom je upravljao župan koji je imao pravo donositi i manje sudske presude (odluke).

U Novoj Vasi je kroz povijest bilo različitih vlasti, kao i u cijeloj Istri: Venecija, Austrija, Francuska, Italija, Jugoslavija te na kraju je došla u sastav Hrvatske, možemo reći danom 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor proglasio Hrvatsku samostalnom i suverenom državom.

ivan princŽupnik

Ivan Princ, župnik

Tel. 052 421 004

Mobitel: 098 440 895

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.