Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

sv martin tar 1

 

Postoji razlika između granice župe i općinske granice. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine općina je brojila 1990 žitelja a župa 1707 jer mjesta Gedići i Rošini pripadaju općini Tar a župi Nova Vas. Momentalno broj stanovnika stagnira niti raste niti se smanjuje jer nešto i doseljava a nešto više umire nego se rađa.

Prvi spomen Tara je 983. godine a kao župa se spominje 1177 u jednoj povlastici. Stanovnici župe Tar uglavnom rade u turističkim objektima, različitim drugim djelatnostima, ribarstvom i nešto vinarstvom i maslinarstvom i nešto malo poljoprivredom.

U blizini Tara nalazi se poluotok Lanterna na kojem su sagrađeni različiti turistički objekti: uređene plaže, i različiti sadržaji za bavljenje sportom i rekreacijom. Postoji osnovna škola sa 8 razreda i to niži razredi u Vabrigi a viši u Taru.


SAM 0613 2Sv. Martin rođen je 316 godine u Panoniji, u gradu Sabarija gdje mu je vojnu službu vršio njegov otac. Otac mu je brzo premješten u Paviju u sjevernoj Italiji. Tu se mali Martin susreće s kršćanstvom i odlučuje se u dvanaestoj godini pristupiti kršćanskoj vjeri. Po želji obitelji polazi u vojnu službu u Amiensu. Otac nije do kraja života prihvatio kršćansku vjeru, dok se majka kasnije obratila na nagovor sina Martina.


Župna crkva sv. Martina

IMG 20200605 174751

Župna crkva je sagrađena 1800. godine posvećena Sv. Martinu. Uz crkvu se nalazi zvonik visine 35 metara. Na pročelju crkve iznad ulaznih vrata nalazi se latinski natpis: D.O.M.// SUA SANTITA SOMMO PONTIFICE PIO VII// FU IN QUESTO PORTO QIUETO DI TORRE// LI 13 E 14 GIUGNO 1800. Radi se o velikom nevremenu na moru kada je brod na kojemu je putovao iz Venecije u Rim, Papa Pio VII nošen velikim valovima dospio u luku Mirna u Taru. Crkva izvana ima ožbukano i obojeno pročelje dok su ostali zidovi zidani kamenom i fugirani, a kao spomenik kulture nisu  ožbukani i obojeni. U crkvi postoji jedan glavni barokni oltar od mramora i 4 drvena pokrajna oltara. Oltar prema puku je kameni novijeg datuma.


Podkategorije

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.