Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

sv martin tar 1

Otprema prikupljene hrane i higijenskih potrepština za korisnike Caritasa Sisačke Biskupije će se otpremati u tjednu od 18 do 22. siječnja.

Hranu je potrebno pakirati odvojeno od higijenskih potrepština te na kutije napisati sadržaj. Grijalice i agregate također se mogu donirati a garderoba i obuća za sada ne.

Prikupljeno je potrebno dovesti na adresu Stari Pazin 5, ili će se organizirati prikupljanje prema dogovoru.

U Novoj Vas će se primati donacije kroz ovaj tjedan od 11.-16. siječnja u vjeronaučnoj dvorani radnim danom od 10 do 12 i 16 do 18 sati!

U Taru se prikuplja svakog  ovaj tjedan (11- 16. 1.)radnog dana od 16 do 18 sati.

                                                                O župi

Postoji razlika između granice župe i općinske granice. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine općina je brojila 1990 žitelja a župa 1707 jer mjesta Gedići i Rošini pripadaju općini Tar a župi Nova Vas. Momentalno broj stanovnika stagnira niti raste niti se smanjuje jer nešto i doseljava a nešto više umire nego se rađa.

Prvi spomen Tara je 983. godine a kao župa se spominje 1177 u jednoj povlastici. Stanovnici župe Tar uglavnom rade u turističkim objektima, različitim drugim djelatnostima, ribarstvom i nešto vinarstvom i maslinarstvom i nešto malo poljoprivredom.

U blizini Tara nalazi se poluotok Lanterna na kojem su sagrađeni različiti turistički objekti: uređene plaže, i različiti sadržaji za bavljenje sportom i rekreacijom. Postoji osnovna škola sa 8 razreda i to niži razredi u Vabrigi a viši u Taru.

 

 

 

Preporuke iz Biskupije Porečke i Pulske za liturgijska slavlja u našim crkvama

Poruke u svezi sudjelovanja na vjerskim slavljima

 • Neka se suzdržavaju dolaska na vjerska slavlja i okupljanja u slučaju bolesti i pojave simptoma infekcije dišnih putova.
 • Neka se izbjegavaju odlasci na vjerska okupljanja i slavlja osobe koje su bile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su oboljele o koronavirusa.
 • Neka izbjegavaju odlazak na vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja, posebice onih koja uključuju veći broj prisutnih, starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima.

Upute prilikom liturgijskuh slavlja

 • Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji ili čeka u redu za podjele pričesti.
 • Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebna udaljenost od dva metra jedno od drugih.
 • Ako je moguće organizirati, preporuča se da liturgijsko slavlje prenosi zvučnicima na prostoru ispred ulaza i oko crkve, tako da dio vjernika može pratiti izvan crkve.
 • Neka se u škropionice ne ulijeva blagoslovljena voda; neka te posude ostanu prazne. Stoga će vjernici pri ulasku i izlasku iz crkve pokleknuti ili se duboko nakloniti znamenujući se znakom križa bez blagoslovljene vode.
 • Neka se kao gesta pružanja mira u slavlju Euharistije ili u službama Božje riječi ne koristi uobičajena gesta rukovanja.
 • Neka se vjernici pričešćuju primanjem svete hostije na dlan jedne ruke, kako bi drugom rukom hostiju prinijeli svojim ustima, a djeci neka se ne stavlja križić tijekom pričesti.
 • Neka svećenik prije misnog slavlja dobro opere ruke, a neposredno prije početka dijeljenja svete pričesti neka upotrijebi dezinficiens za ruke na bazi alkohola.

Druge upute i preporuke od Biskupije Porečke i Pulske

 • Za ispovijed se preporuča prostor ( crkva, sakristija ili dvorana ) gdje je moguće ostvariti potrebno fizičko distanciranje.
 • Sakramenti vjenčanja i krštenja i drugo odvija se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ukoliko se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporuča se da nose maske, dok fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelj izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru. Malo dijete ne nosi masku zbog opasnost od gušenja.
 • Krizme koje su predviđene za mjesec svibanj odgađaju se do daljnjeg.
 • Župna kateheza i druge župne aktivnosti za djecu u organizaciji župe se do daljnjega odgađaju.
 • Pjevanje pjevačkog zbora i zajednice do daljnjega se izostavlja.
 • Neka se redovito provjetravaju crkve i druga molitvena mjesta.
 • Neka se primjenjuju mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja vjerskih prostora.
 • Neka se osiguraju punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima gdje se vjernici okupljaju.
 • Neka se vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve.

„Mir vama“ – razmišljanje na drugu vazmenu nedjelju

(Nedjelja Božjega milosrđa)

„Mir vama“ nije samo pozdrav apostolima nego i dar Uskrsloga. Apostoli su nakon Velikog petka doživjeli veliki stres i zato su u strahu od Židova bili zatvoreni bojeći se da ne bi i oni doživjeli kao Isusovi učenici istu sudbinu kao i njihov Učitelj. Zato se Uskrsli Spasitelj navečer prvoga dana u tjednu ukazuje tako što ulazi iako su vrata bila zatvorena kako bi prestrašenim apostolima donio mir u njihovoj tjeskobi i strahu zbog svega što su tada proživljavali. Današnji odlomak evanđelja ističe kako apostol Toma zvani blizanac nije bio nazočan kod ukazanja i smatrao je da to nije istina što su mu ostali učenici svjedočili da su se susreli s Uskrslim Gospodinom i da neće vjerovati dok god ne opipa rane na Isusovim tijelu. Nakon osam dana Isus se opet ukazuje apostolima koji su se zatvorili u kući s time da je tada bio i Toma prisutan i kojega je Uskrsli pozvao da dodirne njegove rane s porukom: „Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran“ Tada je Toma shvatio da su ostali učenici bili u pravu kada su mu govorili o Isusovu ukazanju na dan Uskrsa uvečer. Tada je Toma rekao: Gospodin moj i Bog moj.“ Isus je odgovorio Tomi: „Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju.

Kroz Ivanovo evanđelje se provlači tema vjere i nevjere. Tako i današnji odlomak govori „da je Isus Krist, Sin Božji“ i da po njemu imamo život u njegovu imenu. Tu se ne misli na zemaljski život, makar ni on nije isključen nego se misli na vječni život koji se postiže vjerom ili još više životom po vjeri. Zato u situaciji straha za život u ovoj korona epidemiji je možda teško ispovijedati i živjeti vjeru kako smo to činili do sada. Možda nam je vjera stavljena na kušnju više nego prije ove epidemije, zato razmišljajući o tome što je Isus rekao Tomi „blaženi koji ne vidješe a vjeruju“ mi trebamo isto dar Uskrsloga Spasitelja a to je mir.

Današnju II. Uskrsnu nedjelju po odluci pape Ivana Pavla II. Slavimo kao i nedjelju Božjega milosrđa. Sv. Faustina Kowalska koja je živjela u prvoj polovici 20. stoljeća imala je doživljaje susreta i razgovora s Isusom. Postoji mnoštvo poruka koje je Isus dao Svetoj Faustini. Evo što je rekao o molitvi krunice koju nazivamo Krunica Božjeg milosrđa a koju je Isus dao njoj: „Moja kćeri , daj mi duše. Znaj da je tvoja zadaća osvajati duše molitvom, žrtvom i ohrabrenjem za mene, pouzdavajući se u moje milosrđe. Moja kćeri, ja te želim poučiti kako žrtvom i molitvom trebaš spasavati duše. Molitvom i trpljenjem spasit ćeš više duša nego neki misionar poukama i propovijedima. Neprestano moli krunicu (Božjeg milosrđa) koju sam te naučio. Ma tko god je bude molio, doživjet će na smrtnom času moje veliko milosrđe. Svećenici će ga pružati grešnicima kao posljednje sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeliji grešnik – ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost mog beskrajnog milosrđa. Neshvatljive milosti podijelit ću onim dušama koje poklone povjerenje Božjem milosrđu. Svaku dušu koja moli tu krunicu branit ću u času smrti. I kad drugi tako mole kod umirućeg, primit će obećani oprost. Kad se ova molitva moli kod umirućeg, ublažuje se Božja srdžba i beskrajno milosrđe obuzima dušu. Dubine mojeg milosrđa pokreću se bolnim mukama mojeg Sina.“ Nova Vas, 19.4.2020.

Župnik

ivan princ

Ivan Princ, župnik

Tel. 052 421 004

Mobitel: 098 440 895

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.