Župa sv. Roka, Nova Vas - Župa sv. Martina, Tar

sv martin tar 1

Postoji razlika između granice župe i općinske granice. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine općina je brojila 1990 žitelja a župa 1707 jer mjesta Gedići i Rošini pripadaju općini Tar a župi Nova Vas. Momentalno broj stanovnika stagnira niti raste niti se smanjuje jer nešto i doseljava a nešto više umire nego se rađa.

Prvi spomen Tara je 983. godine a kao župa se spominje 1177 u jednoj povlastici. Stanovnici župe Tar uglavnom rade u turističkim objektima, različitim drugim djelatnostima, ribarstvom i nešto vinarstvom i maslinarstvom i nešto malo poljoprivredom.

U blizini Tara nalazi se poluotok Lanterna na kojem su sagrađeni različiti turistički objekti: uređene plaže, i različiti sadržaji za bavljenje sportom i rekreacijom. Postoji osnovna škola sa 8 razreda i to niži razredi u Vabrigi a viši u Taru.

 

ivan princŽupnik

Ivan Princ, župnik

Tel. 052 421 004

Mobitel: 098 440 895

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

 

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.